Zomervlinders en dikke boeken

Kom maar door… Zomer! Het is nu al een aantal dagen lekker warm (te heet voor sommigen), maar voor mij kan de zomer niet lang genoeg duren. In de zomer sta ik in het standje ‘zomervlinders en dikke boeken’. Dat begint al bij het opstaan. We slapen graag, maar in de zomer zijn we vroege vogels. De zon geeft ons al vroeg een extra zetje en duwt ons het bed uit. Ik open de balkondeur en snuif een mix aan geuren op. Dauw, kamperfolie en lavendel. Onder mij, in onze schaduwrijke tuin, kibbelen de mussen als mensen. Zou het over het weer gaan? Het nest van de merel is verlaten. Hoogstwaarschijnlijk is het haar weer niet gelukt om de eitjes uit te broeden. Zij is al jaren onze huismerel, die onder ons slaapkamerraam het ene nest na het andere bouwt om vervolgens zonder kroost te vertrekken. Ik heb met haar te doen. Lang sta ik er niet bij stil, want beneden begint onze viervoeter te reageren. Vrouwtje uit bed, dan ook rap naar beneden. De buitendeur vliegt open en meneer doet zijn eerste behoefte in de tuin. Dat is toegestaan, alleen voor die dringende ochtendplas! De rest van de dag gedraagt hij zich als een gentleman en zondert zich af op plekjes in het bos. Eenmaal buiten hoor ik gespetter in de vijver. Een grote, bonte, verzameling aan vissen met de mondjes wagenwijd open… Eten! De witte, Marilyn Monroe, vooraan. Haar blauwe ogen kijken me iedere ochtend vertederend aan. Ik kan er echt van genieten. De verzorging van de dieren is een vast ochtendritueel, best druk, maar het zijn wel de momenten die ik koester. En in de zomer des te meer. Naar Spaans voorbeeld is dan alles ‘mañana’, zonder deadlines en zonder strakke agenda. De zomer mag eeuwig duren met duizenden nachtelijke zomervlinders en dikke boeken… Voor nog meer creatieve inspiraties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *